Fråga: Hur blir man medlem i Röbäcks Hembygdsförening?
Svar: Medlemskapet är en årsavgift och kostar 150:- per person eller 250:- för familj som betalas med Swish: 123 165 22 47 eller Bankgiro: 391-4728
De uppgifter vi behöver är Förnamn, Efternamn, Mobilnummer och epost
När dina uppgifter registrerats meddelas du via epost. Vid inloggning använder du din epost före @ och lösenordet 123456, du kan sedan ändra användarnamn och lösenord.
Fråga: Om jag saknar epost eller bara har fast telefon hur gör jag då?
Svar: Vid problem kontaktar Ni kassören Lena Bergstrand på 070 - 539 48 38
Fråga: Varför finns inte Stadgarna med på hemsidan för föreningen?
Svar: Årsmötet i mars 2016 beslöt att stadgarna Ej ska visas eller kunna laddas ned som en separat fil. Kontakt tas i stället med ordförande för förmedling av stadgar.
Besök oss i Röbäck, läs mer om våra historiska platser på denna länk: Umeälvdal
Röbäcks källa ligger bredvid kulturmejeriet i Röbäck
Norrstigen / Kustlandsvägen, gick från Stockholm till Torneå, milstenen finns vid cykelbanan efter Riksvägen
Stenhuggaremonumentet finns ovanför gamla skolan och i närheten av Bäckbacka äldreboende
Galgbacken ligger vid "nya" cykelbanan utefter Riksvägen närmare Stöcksjö
Krigskyrkogården ligger paralllellt med Skravelsjövägen på Krigsvägen, på höger sida upp genom byn i riktning mot COOP sett från Kulturmejeriet.
Bildvisning av våra aktiviteter 2021
Midsommarstången kläs i gropen
Med anledning av händelse vid klubbstugan våren -21 sänder vi en tacksamhetens tanke och en uppmaning till grannsamverkan.
Det har antagligen inte undgått någon men den gångna helgen var vår klubbstuga nära att bli ett minne blott efter en brand som startat på utsidan av fasaden. Vi utgår från att den var anlagd och har polisanmält händelsen. Vi vill tacka uppmärksamma grannar för rådigt och snabbt ingripande, utan er hjälp och observanta ögon hade så hade skadorna blivit betydligt större.
När liknande saker händer inser man ytterligare vikten av att vi som samhälle och grannar hjälps åt. Vi uppmuntrar er som bor eller rör er i området att gärna ta er hundpromenad eller motionsslinga förbi arenan. Vi uppmuntrar också er som kör mopeder/mopedbilar/Epa-traktorer att ta en sväng förbi arenaområdet. På så sätt kan vi alla hjälpas åt att värna om vår gemensamma egendom och glädjekälla. Hela arenaområdet ägs och förvaltas av arenabolaget Röbäcks Arena AB (RAAB) som i sin tur till fullo ägs av Röbäcks IF och dess medlemmar.
Om ni observerar något som inte verkar vara i sin ordning så vill vi att ni kontaktar ansvarig i följande ordning:
/Styrelsen för RAAB
Inger Thunell, Urban Holmberg, Maggan Norberg, Robert Uhlin, Patrik Salo, Per-Håkan Sandström
Bildvisning av våra aktiviteter 2020
Nu lyser vi upp Röbäck i samarbete med COOP. 1:a advent
Under hösten färdigställdes en ny hemsida till hembygdsföreningen, bild tagen mot idrottsplatsen i september
Årsmöte i Coronasäker miljö
Dokumentering av vägbygget
Backsvalor i jordmassor, denna del fredades under häckningen
GAGA-planen färdigställdes
stormen tog överbyggnaden vid Röbäcks källa och den fraktades bort
Bildvisning av våra aktiviteter 2019
1:a advent 2019
Föreningen grillade parisare och sålde lotter mm utanför COOP den 1:a advent 2019
Ny bänk till stenhuggarmonumentet
Stenhuggarmonumentet har fått en ny bänk av Hembygdsföreningen
Röbäcksdagen söndagen den 1,a september en ”Mat och skördefest”
Bildvisning av våra aktiviteter 2018
1:a advent 2018
Föreningen grillade parisare och sålde lotter mm utanför COOP den 1:a advent 2018
Höststädning Stenhuggarmonumentet 29/10-18
Vi samlades kl 10.00 Lördag 29/10-18 vid stenhuggarmonumentet i Röbäck och tog bort trasiga bänkar och städade upp, nya bänkar tillverkas under vintern och kommer att ställas ut till våren.
Röbäcksdagen söndagen den 2,a september en ”Mat och skördefest”
Vi hade aldrig förväntat oss detta gensvar med nästan 500 besökare på en skördemarknad mitt i byn i en lekpark här kommer lite bilder på aktiviteterna under dagen.
Att trivas i lekparken och köpa/sälja olika saker och umgås över åldersgränserna.
Ordförande Sten-Anders informerar om skördefesten 2018
cykling 3 meter på konstiga cyklar, en samarbetsövning och efter avklarad cykling serverades alla deltagare popcorn av Tegs kyrkoherde från kyrkans popcornmaskin
Pajtävlingen var ett uppskattat inslag, efter tävlingen såldes pajerna ut som ett trevligt eftermiddagsfika i gropen där folk satt på filtar och åt paj och drack kaffe och trivdes.
Vi siktar redan nu på nästa års Skördefest.
Den årliga resan 18/8 gick i år till Holmöns Båtmuseum
Holmöns Båtmuseum och konstutställningen "Vrak och strandfynd" guidningen var mycket bra och givande att se så många fina bevarade båtar, föremål och historik om Holmöns 600 åriga historia. Efter visningen åt vi en mycket god lunch på Nowasinn (fd panget) och sedan var det fri tid fram till avresan med färjan. Några aktiviteter som utfördes var att hyra cyklar, besöka berggrundets fyr, titta på kyrkan, plocka blåbär, njuta av lugn och ro mm. En fin utflyktsdag med lite blåst på hemvägen, men vi kom tillbaka till Röbäck vid 18.30 tiden och genast började vi planera för nästa års resa.
VI VANN UTMÄRKELSEN ÅRETS HEMBYGDSFÖRENING I VÄSTERBOTTEN
Vi har utsetts till årets hembygdsförening i Västerbotten 2018
Lördagen den 5 maj hade Västerbottens Hembygdsförbund sitt årsmöte i Umeå. Vår förening var representerad med tre ombud då vi är en av de större föreningarna i länet. Efter mötet var det arrangerat med en prisutdelning där årets hembygdsförening skulle utses. Glädjande nog blev vår förening den som motta utmärkelsen med motiveringen:
För ett föredömligt och nyskapande arbete i vilket man genom inkluderande verksamheter gör traktens lokalhistoria tillgänglig och känd för breda målgrupper.
Västerbottens hembygdsförbund har 61 föreningar som medlemmar och de var de som vi tävlade mot denna gång. Nu i finalen om titeln som årets hembygdsförening i Sverige kommer vi möta närmare två tusen föreningar som finns inom Sveriges Hembygdsförbund. Sveriges största folkrörelse. Såkonkurrensen har hårdnat betydligt. I slutet av maj månad kommer segraren att tillkännages då Sveriges hembygdsförbund har sin stämma i Kalmar. Håll tummarna !
Bildvisning av våra aktiviteter 2017
Den årliga resan med Röbäcks hembygdsförening 2017
I år skedde resan till Naturcentrum i Vindeln med guidning kring forsen, fåglar, fiske och växter. En mycket trevlig guidning av kunnig personal. Efter en god lunch på Hotell Forsen åkte vi vidare till Vindelns Hembygdsförening, där fick vi ytterligare en fin guidning och visning av hembygdsområdet som avslutades med lite fika.
Information: Flera medlemmar har hört av sig om raststugan vid Röbäcks källa. Av säkerhetsskäl revs den i somras för den hade blivit för murken och instabil. Vi återkommer med besked om raststugan när vi vet om den kommer att byggas upp igen.
Röbäcksdagen med marknad m.m. gick i år av stapeln söndagen den 4,e september. Vi försökte samordna dagen med alla andra föreningar och privatpersoner i byn vilket blev lyckat och gav mersmak. Låt oss därför sikta på ett lika lyckat evenmang nästa år då byn åter sjuder av aktivitet. Tack än en gång alla utställare, sponsorer, besökare mfl .
Rätt svar på frågetävlingen: Pumpan vägde 10.4 kg och vanns av Jörgen Wikström
Rätt svar på gissa gamla grejor: Oljesmörjning till en mjölkmaskin, en räfstand i trä, en slaga för tröskning, en kedjebrytare för maskin och/eller motorcykelkedjor och till sist en karbidlykta till en trampcykel från 1910.
Vinnare: Melker Wännman och Stig Sandgren
Bildvisning av våra aktiviteter 2016
Den årliga resan med Röbäcks hembygdsförening 2016
I år skedde resan inom hantverket och industrins tecken. Vi fikade i Skråmträsk kvarnoch besökte sedan Skråmträsk skofabrik möjlighet fanns för intresserade att köpa genuina läderskor och tovade alster tillverkade i Västerbotten. Lunchen intogs sedan på Stenfors gård i Ånäset, efter lunchen for vi till Robertsfors Bruksmuseum och fick en guidning i Bruksmuseumet och fick sedan åka med de gamla renoverade eltågen.
Premiär för Midsommar i Röbäck
Tack till Er alla som deltog vid premiären för hembygdsföreningens midsommarfirande vid Lekparken vid ICA som också var sponsor.
Det blev drygt 150 st deltagare som dansade, köpte lotter, kastade ringar, snurrade lyckohjul och åt picknick samt garderobstårta mm.
Vi kör detta evenemang nästa år igen så välkommen tillbaka.
Nästa stora evenemang är den årliga skördemarknaden den 4 september kl.11.00
Julkul vid ICA
Glada tomtar vid ICA i Röbäck sålde lotter och bjöd på glögg och pepparkakor den 1:a advent, vi hoppas på en fortsättning av detta arrangemang att det kanske blir en liten julhandelsplats...
Bildvisning av våra aktiviteter 2015
Årets resa 2015
Årets resa gick till Vännäs Motormuseum och vi fick en visning av verksamheten, efter fika åkte vi vidare till Granö Beckasin och besökte trädhusen och stugbyn och åt en mycket god lunchbuffe. På hemvägen tog vi ett fikastopp på Tallbackens rastplats och camping efter Lyckselevägen.
Bildvisning av våra aktiviteter 2014
Den årliga resan 2014
Gick till Hörnefors bygdegård och vidare till Norrbyskärs museum.
Brödtävlingen Röbäcksbrödet 2014
Tack alla suveränt duktiga "bakare" som deltagit i vår baktävling.
En nio personer stark jury, med Per Elofsson i spetsen, besiktade och provsmakade de 24 bröd som allmänheten under dagen lämnat in till 2014-kansliet på Rådhuset.
Bedömningen skedde utan att jurymedlemmarna hade någon kunskap om vilka som bakat brödet, då alla "bakarna" lämnat sina kontaktuppgifter i ett förseglat kuvert med ett lösenord på. Ett lösenord de själva hittat på och också skrivit ner på recept eller påse som brödet fanns i.
Alla bröd har fotograferats, detta då det finns planer på att sammanställa alla brödens recept med bilder, till en kommande receptbok, som föreningen kan ge ut för att stödja sin fortsatta ideella verksamhet. Bröden som lämnats in var av olika karaktär, knäckebröd, mjukt tunnbröd, formbröd och vanliga surdegsbröd m.m.. Ingredienserna varierade också stort. Juryn använde sig av tre timmar i sin bedömning och varje jurymedlem gjorde sin egen poängsättning utan överläggningar inom gruppen.
Det slutliga resultatet av omröstningen var okänt för alla då den slutliga sammanräkningen och publiceringen av finalisterna skedde i slutet av augusti. Vinnaren presenterades på vår Kultur och skördemarknad den 7:e september vid Kulturmejeriet i Röbäck.
Bildvisning av våra aktiviteter 2013
Sommarresan 2013
Vi åkte till Kroknäs där visades laxtrappan via Gravmarks hembygdsförening. Sedan åkte vi till Bygdeträsk där vi beskådade Torfrid Olssons konst. Lunchen intogs i Burträsk på Ostens hus och slutligen besökte vi Bjuröklubb. Mer bilder finns under länken bildarkiv och rubriken Hösten 2013.
Laxtrappan i Gravmark
Torfrid Olsson i Bygdeträsk
Bjuröklubbs fyr
Bildvisning av våra aktiviteter tidigare år
Vi har de senaste åren arrangerat Röbäcks marknad vid kulturmejeriet.
Röbäcks marknad 2010
Försäljning av Röbäcks litteratur
Vi har i flera år deltagit vid kalvsläpp nere på Svidjan