RÖBÄCKS HEMBYGDSFÖRENING
  
 
 »   Nyheter
 »   Kalender
 »   Forum
 »   Verksamhet
 »   Styrelse
 »   Bildarkiv
 »   Protokoll
 »   Avgifter
 »   Stadgar
 »   Karta
 »   Blanketter
 »   Länkar
 »   Frågor och Svar
 »   Besöksfrekvens
 »   Om webbplatsen
 »   Startsidan

 »   Admin
  

Styrelsen för Röbäcks Hembygdsförening  avger följande

Verksamhetsberättelse för året 2016

Styrelsens samansättning och funktioner:

Britt-Mari Abrahamsson    Sekreterare

Lena Bergstrand    Kassör 

Jan-Åke Gustafsson    Ledamot  

Torbjörn Halvardsson    Ledamot 

Sten - Anders Gustafsson    Ordförande 

Thorbjörn Sandkvist    Webbredaktör  

Margaretha Boström    Suppleant 

Föreningen:

Under året har styrelsen fortsatt arbetat med att bredda föreningens verksamhet. Under våren 2016 genomfördes en kampanj för att värva nya medlemmar. Ett utskick gjordes till hushållen  i byn och under året har ett liknande utskick skett med bland annat följande text:

 ” Gratulerar, ni har valt ett bra ställe att bo på. Ni har valt att bo i en by, en stadsnära by, med sin egen historia och sina egna berättelser. Berättelser som är värda att bevara för framtida generationer. Att känna till och känna samhörighet med sin egen historia är viktigt. Om man inte vet var man kommer ifrån, är det svårt att veta vart man skall gå! ”

”Vår ambition är att föreningen tar på sig ansvaret för att samla alla goda krafter i byn som vill verka för trevnad, sammanhållning och utveckling i byn. För att lyckas med detta så behöver vi din hjälp. Vi behöver fler som engagerar sig i föreningen ”

Kampanjen gav ett mycket lyckat resultat, föreningen har nu 35 enskilda och 61 familjer som betalande medlemmar, med andra ord cirka 180 personer. 

Styrelsen har haft 6 protokollförda sammanträden och däremellan haft mailkontakt för andra beslut.

Ett axplock av årets aktiviteter:

Betessläppet:

Vid det som vanligt mycket välbesökta betessläppet i juni hos Ulf Johansson i juni så deltog också föreningen med ett bord där vi hade försäljning av vår dokumentation kring Röbäck och dess historia. 

Valborg:

En ny aktivitet prövades då vi på Valborgmässodagen, tillsammans med ICA Röbäck var vid centrumparkeringen och grillade ”Parisare” för försäljning. Samtidigt såldes lotter och vi hade också vår eget material till försäljning.

Midsommar i Röbäck:

Ett lyckat första försök gjordes i år för att skapa ett midsommarfirande som hade sitt fokus på barnfamiljerna. Vi höll till vid lekparken i centrum där vi reste en midsommarstång som barn och föräldrar klädde under förmidagen. Sen dansades det kring stången, såldes fika och lotter, fiskades i en fiskdamm. En ”Grand Final” var det när vi bar ner en ”garderobstårta” som styrelsen med familjer hade iordningställt. Tårtan var stor som en garderobsdörr och var också placerad på en sådan. Deltagarna gav oss ett bra betyg för aktiviteten och vi har för avsikt att fortsätta minst fem år för att se om vi fast kan etablera traditionen i byn.

Röbäcksdagen:

Föreningen har tagit initiativet till att samla många aktörer och verksamheter under en och samma dag under parollen ”Röbäcksdagen”. Detta för att kunna bedriva en gemensam marknadsföring och dra nytta av varandras aktiviteter. Kyrkan och många privatpersoner tog chansen att samverka med oss. ICA Röbäck ställde också välvilligt upp med en generös sponsring av annonseringen i VK/VF. Som vanligt hade vi vackert väder och många besökare deltog i aktiviteter och handlade av försäljare som fanns på plats. Särskilt uppskattat var barnaktiviteten.

Under dagen var vår fotoutställning av det gamla Röbäck på plats och vi sålde vårt material och lotter. 

Årets Röbäckare:

Efter semestern blev alla i byn och andra intresserade uppmanade att nominera en kvinnlig och manlig Röbäckare. Styrelsen fick in ett antal nomineringar och under Röbäcksdagen utsågs årets Röbäckare Sabine Hellman och Lennart Forsberg.

I samband med denna prisceremoni så delade också Röbäcks IF ut ett stipendium till två unga fotbollstalanger.  

Resan:

Efter sommaren så genomfördes vår traditionella bussresa som detta år gick till att börja med till Skråmträsk och dess skofabrik där vi gjorde en rundvandring och drack förmiddagskaffe i byns gamla kvarn. Därefter reste vi vidare mot kusten och Ånäset och Stenfors gård som var nästa anhalt där vi intog en välsmakande lunch. Resans sista besök gjordes i Robertsfors Industrimuseum där vi fick en guidad tur och också prövade på att åka smalspårig järnväg.  

Skyltsöndagen/julgran:

Under skyltsöndagen genomförde vi en publikaktivitet vid Röbäcks centrum där vi arrangerade korvgrillning och hade försäljning. Aktiviteten genomfördes i samarbete med ICA Röbäck. 

Ett antal aktiva medlemmar i föreningen och hos Byaman såg som vanligt till att julgranen och dess belysning kom på plats vid kulturmejeriet. Avslutningsvis vill styrelsen framföra sitt tack till alla medlemmar och andra som medverkat i våra aktiviteter eller stöttat föreningens verksamhet på annat sätt.

Verksamhetsåret avslutas traditionsenligt med att styrelsen äter en middag på stan, denna genomförs dock efter årsskiftet och i årets middag deltog styrelsen och särskilt inbjudna var också Ulf Johansson och Lage Åström som varit de som sett till att få julgranen vid Kulturmejeriet på plats. 

På uppdrag av styrelsen

……………………………

Sten-Anders Gustafsson

Ordförande

  

     Mars 2018
V Mån Tis Ons Tor Fre Lör Sön
9   1234
10567891011
1112131415161718
12192021222324
13262728293031

 Nyheter

  • Årsmöte 2018
Kallelse till årsmöte...
(2018-03-06)

  • Ansökan till årets Hembygdsförening
Vi har fått erbjudand...
(2018-03-06)

  • Välkommen
Välkommen att ta del ...
(2017-11-26)


Webbplatsen baserad på: FSY PLUS 2.1
© Wikinggruppen