RÖBÄCKS HEMBYGDSFÖRENING
  
 
 »   Nyheter
 »   Kalender
 »   Forum
 »   Verksamhet
 »   Styrelse
 »   Bildarkiv
 »   Protokoll
 »   Avgifter
 »   Stadgar
 »   Karta
 »   Blanketter
 »   Länkar
 »   Frågor och Svar
 »   Besöksfrekvens
 »   Om webbplatsen
 »   Startsidan

 »   Admin
  

Frågor och svar om våra aktiviteter


 Om du har möjlighet, betala medlemsavgiften 100:-/år på Bankgiro:391-4728


1:a advent 2019

Föreningen grillade parisare och sålde lotter mm utanför COOP den 1:a advent 2019


Ny bänk till stenhuggarmonumentet

Stenhuggarmonumentet har fått en ny bänk av Hembygdsföreningen


Röbäcksdagen söndagen den 1,a september en ”Mat och skördefest”


1:a advent 2018

Föreningen grillade parisare och sålde lotter mm utanför COOP den 1:a advent 2018


Höststädning Stenhuggarmonumentet 29/10-18

Vi samlades kl 10.00 Lördag 29/10-18 vid stenhuggarmonumentet i Röbäck och tog bort trasiga bänkar och städade upp, nya bänkar tillverkas under vintern och kommer att ställas ut till våren.
 


Röbäcksdagen söndagen den 2,a september en ”Mat och skördefest”

Vi hade aldrig förväntat oss detta gensvar med nästan 500 besökare på en skördemarknad mitt i byn i en lekpark  här kommer lite bilder på aktiviteterna under dagen.

Att trivas i lekparken och köpa/sälja olika saker och umgås över åldersgränserna.

Ordförande Sten-Anders informerar om skördefesten 2018

cykling 3 meter på konstiga cyklar, en samarbetsövning och efter avklarad cykling serverades alla deltagare popcorn av Tegs kyrkoherde från kyrkans popcornmaskin

Pajtävlingen var ett uppskattat inslag, efter tävlingen såldes pajerna ut som ett trevligt  eftermiddagsfika i gropen där folk satt på filtar och åt paj och drack kaffe och trivdes.

Vi siktar redan nu på nästa års Skördefest.


Den årliga resan 18/8 gick i år till Holmöns Båtmuseum

Holmöns Båtmuseum och konstutställningen "Vrak och strandfynd" guidningen var mycket bra och givande att se så många fina bevarade båtar, föremål och historik om Holmöns 600 åriga historia. Efter visningen åt vi en mycket god lunch på Nowasinn (fd panget) och sedan var det fri tid fram till avresan med färjan. Några aktiviteter som utfördes var att hyra cyklar, besöka berggrundets fyr, titta på kyrkan, plocka blåbär, njuta av lugn och ro mm. En fin utflyktsdag med lite blåst på hemvägen, men vi kom tillbaka till Röbäck vid 18.30 tiden och genast började vi planera för nästa års resa.


Årets Hembygdsförening i Västerbotten

VI VANN UTMÄRKELSEN ÅRETS HEMBYGDSFÖRENING I VÄSTERBOTTEN

Vi har utsetts till årets hembygdsförening i Västerbotten 2018

Lördagen den 5 maj hade Västerbottens Hembygdsförbund sitt årsmöte i Umeå. Vår förening var representerad med tre ombud då vi är en av de större föreningarna i länet. Efter mötet var det arrangerat med en prisutdelning där årets hembygdsförening skulle utses. Glädjande nog blev vår förening den som motta utmärkelsen med motiveringen:

För ett föredömligt och nyskapande arbete i vilket man genom inkluderande verksamheter gör traktens lokalhistoria tillgänglig och känd för breda målgrupper.

Västerbottens hembygdsförbund har 61 föreningar som medlemmar och de var de som vi tävlade mot denna gång. Nu i finalen om titeln som årets hembygdsförening i Sverige kommer vi möta närmare två tusen föreningar som finns inom Sveriges Hembygdsförbund. Sveriges största folkrörelse. Såkonkurrensen har hårdnat betydligt. I slutet av maj månad kommer segraren att tillkännages då Sveriges hembygdsförbund har sin stämma i Kalmar. Håll tummarna !

  • Det är verkligen hedrande och uppmuntrande att få denna nominering och utmärkelse, säger Sten-Anders Gustafsson, vår ordförande i en kommentar. Han vill samtidigt tacka alla medlemmar och samarbetspartner som lojalt och solidariskt ställer upp vid våra aktiviteter. Det är bara om Röbäckarna känner att föreningen har bra aktiviteter, där den medverkar till att göra byn till en ännu mer attraktiv plats att leva i, som vi har ett existensberättigande.

Den årliga resan med Röbäcks hembygdsförening 2017

I år skedde resan till Naturcentrum i Vindeln med guidning kring forsen, fåglar, fiske och växter. En mycket trevlig guidning av kunnig personal. Efter en god lunch på Hotell Forsen åkte vi vidare till Vindelns Hembygdsförening, där fick vi ytterligare en fin guidning och visning av hembygdsområdet som avslutades med lite fika. 


Information: Flera medlemmar har hört av sig om raststugan vid Röbäcks källa. Av säkerhetsskäl revs den i somras för den hade blivit för murken och instabil. Vi återkommer med besked om raststugan när vi vet om den kommer att byggas upp igen.

Röbäcksdagen med marknad m.m. gick i år av stapeln söndagen den 4,e september. Vi försökte samordna dagen med alla andra föreningar och privatpersoner i byn vilket blev lyckat och gav mersmak. Låt oss därför sikta på ett lika lyckat evenmang nästa år då byn åter sjuder av aktivitet. Tack än en gång alla utställare, sponsorer, besökare mfl .

Rätt svar på frågetävlingen: Pumpan vägde 10.4 kg och vanns av Jörgen Wikström

Rätt svar på gissa gamla grejor: Oljesmörjning till en mjölkmaskin, en räfstand i trä, en slaga för tröskning, en kedjebrytare för maskin och/eller motorcykelkedjor och till sist en karbidlykta till en trampcykel från 1910.

Vinnare: Melker Wännman och Stig Sandgren


Den årliga resan med Röbäcks hembygdsförening 2016

I år skedde resan inom hantverket och industrins tecken. Vi fikade i Skråmträsk kvarn och besökte sedan Skråmträsk skofabrik  möjlighet fanns för intresserade att köpa genuina läderskor och tovade alster tillverkade i Västerbotten. Lunchen intogs sedan på Stenfors gård  i Ånäset, efter lunchen for vi till Robertsfors Bruksmuseum och fick en guidning i Bruksmuseumet och fick sedan åka med de gamla renoverade eltågen. 

 

Premiär för Midsommar i Röbäck 

Tack till Er alla som deltog vid premiären för hembygdsföreningens   midsommarfirande vid Lekparken vid ICA som också var sponsor. 

Det blev drygt 150 st deltagare som dansade, köpte lotter, kastade ringar, snurrade lyckohjul och åt picknick samt garderobstårta mm. 

Vi kör detta evenemang nästa år igen så välkommen tillbaka. 

 Nästa stora evenemang är den årliga skördemarknaden den 4 september kl.11.00

 
Julkul vid ICA
Glada tomtar vid ICA i Röbäck sålde lotter och bjöd på glögg och pepparkakor den 1:a advent, vi hoppas på en fortsättning av detta arrangemang att det kanske blir en liten julhandelsplats...

 
Köp din CD/DVD av Bildspelet direkt hos ICA Röbäck

eller beställ från Lennart Forsberg tel. 090-460 04

text och tal: Lennart Forsberg
Bild och redigering: Matilda Manns
Röbäcksmarschen spelas av Karl Erik Nilsson
OBS! ca 11 mb stor 
25 minuter Röbäckshistoria från bronsåldern till 1830. Pris 100 kronor.


 Årets resa 2015

Årets resa gick till Vännäs Motormuseum och vi fick en visning av verksamheten, efter fika åkte vi vidare till Granö Beckasin och besökte trädhusen och stugbyn och åt en mycket god lunchbuffe. På hemvägen tog vi ett fikastopp på Tallbackens rastplats och camping efter Lyckselevägen.Den årliga resan 2014

Gick till Hörnefors bygdegård och vidare till Norrbyskärs museum.


Brödtävlingen Röbäcksbrödet 2014

Tack alla suveränt duktiga "bakare" som deltagit i vår baktävling.

En nio personer stark jury, med Per Elofsson i spetsen, besiktade och provsmakade de 24 bröd som allmänheten under dagen lämnat in till 2014-kansliet på Rådhuset.

Bedömningen skedde utan att jurymedlemmarna hade någon kunskap om vilka som bakat brödet, då alla "bakarna" lämnat sina kontaktuppgifter i ett förseglat kuvert med ett lösenord på. Ett lösenord de själva hittat på och också skrivit ner på recept eller påse som brödet fanns i.

Alla bröd har fotograferats, detta då det finns planer på att sammanställa alla brödens recept med bilder, till en kommande receptbok, som föreningen kan ge ut för att stödja sin fortsatta ideella verksamhet.

Bröden som lämnats in var av olika karaktär, knäckebröd, mjukt tunnbröd, formbröd och vanliga surdegsbröd m.m.. Ingredienserna varierade också stort. Juryn använde sig av tre timmar i sin bedömning och varje jurymedlem gjorde sin egen poängsättning utan överläggningar inom gruppen.

Det slutliga resultatet av omröstningen var okänt för alla då den slutliga sammanräkningen och publiceringen av finalisterna skedde i slutet av augusti. Vinnaren presenterades på vår Kultur och skördemarknad den 7:e september vid Kulturmejeriet i Röbäck.   
  Sommarresan 2013

Vi  åkte till Kroknäs  där visades laxtrappan via Gravmarks hembygdsförening. Sedan åkte vi till Bygdeträsk där vi beskådade Torfrid Olssons konst. Lunchen intogs i Burträsk på Ostens hus och slutligen besökte vi Bjuröklubb. Mer bilder finns under länken bildarkiv och rubriken Hösten 2013.

 

Laxtrappan i Gravmark

Torfrid Olsson i Bygdeträsk

Bjuröklubbs fyr


Vi har de senaste åren arrangerat Röbäcks marknad vid kulturmejeriet.

Röäcks marknad 2010


Försäljning av Röbäcks litteratur


Vi har deltagit vid kalvsläpp nere på Svidjan

     Oktober 2020
V Mån Tis Ons Tor Fre Lör Sön
40   1234
41567891011
4212131415161718
4319202122232425
44262728293031

 Nyheter

  • Fototävling för barn och unga
Fototävling för barn ...
(2020-10-12)

  • Nu är gaga planen klar
Nu står den nybyggda ...
(2020-06-08)

  • Bilder på vägbygget 2019-20
Det finns bilder tagn...
(2019-10-20)


Webbplatsen baserad på: FSY PLUS 2.1
© Wikinggruppen