RÖBÄCKS HEMBYGDSFÖRENING
  
 
 »   Nyheter
 »   Kalender
 »   Forum
 »   Verksamhet
 »   Styrelse
 »   Bildarkiv
 »   Protokoll
 »   Avgifter
 »   Stadgar
 »   Karta
 »   Blanketter
 »   Länkar
 »   Frågor och Svar
 »   Besöksfrekvens
 »   Om webbplatsen
 »   Startsidan

 »   Admin
  

Frågor och svar om våra aktiviteter


 Om du har möjlighet, betala medlemsavgiften 100:-/år på Bankgiro:391-4728


Den årliga resan med Röbäcks hembygdsförening

I år skedde resan till Naturcentrum i Vindeln med guidning kring forsen, fåglar, fiske och växter. En mycket trevlig guidning av kunnig personal. Efter en god lunch på Hotell Forsen åkte vi vidare till Vindelns Hembygdsförening, där fick vi ytterligare en fin guidning och visning av hembygdsområdet som avslutades med lite fika. 


Information: Flera medlemmar har hört av sig om raststugan vid Röbäcks källa. Av säkerhetsskäl revs den i somras för den hade blivit för murken och instabil. Vi återkommer med besked om raststugan när vi vet om den kommer att byggas upp igen.

Röbäcksdagen med marknad m.m. gick i år av stapeln söndagen den 4,e september. Vi försökte samordna dagen med alla andra föreningar och privatpersoner i byn vilket blev lyckat och gav mersmak. Låt oss därför sikta på ett lika lyckat evenmang nästa år då byn åter sjuder av aktivitet. Tack än en gång alla utställare, sponsorer, besökare mfl .

Rätt svar på frågetävlingen: Pumpan vägde 10.4 kg och vanns av Jörgen Wikström

Rätt svar på gissa gamla grejor: Oljesmörjning till en mjölkmaskin, en räfstand i trä, en slaga för tröskning, en kedjebrytare för maskin och/eller motorcykelkedjor och till sist en karbidlykta till en trampcykel från 1910.

Vinnare: Melker Wännman och Stig Sandgren


Den årliga resan med Röbäcks hembygdsförening

I år skedde resan inom hantverket och industrins tecken. Vi fikade i Skråmträsk kvarn och besökte sedan Skråmträsk skofabrik  möjlighet fanns för intresserade att köpa genuina läderskor och tovade alster tillverkade i Västerbotten. Lunchen intogs sedan på Stenfors gård  i Ånäset, efter lunchen for vi till Robertsfors Bruksmuseum och fick en guidning i Bruksmuseumet och fick sedan åka med de gamla renoverade eltågen. 

 

Premiär för Midsommar i Röbäck 

Tack till Er alla som deltog vid premiären för hembygdsföreningens   midsommarfirande vid Lekparken vid ICA som också var sponsor. 

Det blev drygt 150 st deltagare som dansade, köpte lotter, kastade ringar, snurrade lyckohjul och åt picknick samt garderobstårta mm. 

Vi kör detta evenemang nästa år igen så välkommen tillbaka. 

 Nästa stora evenemang är den årliga skördemarknaden den 4 september kl.11.00

 
Julkul vid ICA
Glada tomtar vid ICA i Röbäck sålde lotter och bjöd på glögg och pepparkakor den 1:a advent, vi hoppas på en fortsättning av detta arrangemang att det kanske blir en liten julhandelsplats...

 
Köp din CD/DVD av Bildspelet direkt hos ICA Röbäck

eller beställ från Lennart Forsberg tel. 090-460 04

text och tal: Lennart Forsberg
Bild och redigering: Matilda Manns
Röbäcksmarschen spelas av Karl Erik Nilsson
OBS! ca 11 mb stor 
25 minuter Röbäckshistoria från bronsåldern till 1830. Pris 100 kronor.


 Årets resa 2015

Årets resa gick till Vännäs Motormuseum och vi fick en visning av verksamheten, efter fika åkte vi vidare till Granö Beckasin och besökte trädhusen och stugbyn och åt en mycket god lunchbuffe. På hemvägen tog vi ett fikastopp på Tallbackens rastplats och camping efter Lyckselevägen.Brödtävlingen Röbäcksbrödet 2014

Tack alla suveränt duktiga "bakare" som deltagit i vår baktävling.

En nio personer stark jury, med Per Elofsson i spetsen, besiktade och provsmakade de 24 bröd som allmänheten under dagen lämnat in till 2014-kansliet på Rådhuset.

Bedömningen skedde utan att jurymedlemmarna hade någon kunskap om vilka som bakat brödet, då alla "bakarna" lämnat sina kontaktuppgifter i ett förseglat kuvert med ett lösenord på. Ett lösenord de själva hittat på och också skrivit ner på recept eller påse som brödet fanns i.

Alla bröd har fotograferats, detta då det finns planer på att sammanställa alla brödens recept med bilder, till en kommande receptbok, som föreningen kan ge ut för att stödja sin fortsatta ideella verksamhet.

Bröden som lämnats in var av olika karaktär, knäckebröd, mjukt tunnbröd, formbröd och vanliga surdegsbröd m.m.. Ingredienserna varierade också stort. Juryn använde sig av tre timmar i sin bedömning och varje jurymedlem gjorde sin egen poängsättning utan överläggningar inom gruppen.

Det slutliga resultatet av omröstningen var okänt för alla då den slutliga sammanräkningen och publiceringen av finalisterna skedde i slutet av augusti. Vinnaren presenterades på vår Kultur och skördemarknad den 7:e september vid Kulturmejeriet i Röbäck.   
  Sommarresan 2013

Vi  åkte till Kroknäs  där visades laxtrappan via Gravmarks hembygdsförening. Sedan åkte vi till Bygdeträsk där vi beskådade Torfrid Olssons konst. Lunchen intogs i Burträsk på Ostens hus och slutligen besökte vi Bjuröklubb. Mer bilder finns under länken bildarkiv och rubriken Hösten 2013.

 

Laxtrappan i Gravmark

Torfrid Olsson i Bygdeträsk

Bjuröklubbs fyr


Vi har de senaste åren arrangerat Röbäcks marknad vid kulturmejeriet.

Röäcks marknad 2010


Försäljning av Röbäcks litteratur


Vi har deltagit vid kalvsläpp nere på Svidjan

     Mars 2018
V Mån Tis Ons Tor Fre Lör Sön
9   1234
10567891011
1112131415161718
12192021222324
13262728293031

 Nyheter

  • Årsmöte 2018
Kallelse till årsmöte...
(2018-03-06)

  • Ansökan till årets Hembygdsförening
Vi har fått erbjudand...
(2018-03-06)

  • Välkommen
Välkommen att ta del ...
(2017-11-26)


Webbplatsen baserad på: FSY PLUS 2.1
© Wikinggruppen